Jussi, Tuomas ja Torsti kannella keskipäivän paahteessa

Acapulco-San Francisco -miehistö on viettänyt neljä päivää merellä ja pian vuorokauden Puerto Vallartan satamassa Pohjois-Meksikossa. Purjehdus pitkin Meksikon rannikkoa on saanut päivittäin Tyynenmeren ensikertalaisten alaleuat loksahtamaan hämmästyksestä ala-asentoon. Luonnonilmiöt, ihmiset ja purjehdus ovat kovin erilaista kuin suomalaisilla vesillä. Ekaa kertaa tapahtuvien asioiden top 5, toistaiseksi.

delfiini kisailee

1. Eksoottisten merenelävien bongaaminen Laiskasti meloskelevat merikilpikonnat, veneen keulassa hyppivä parikymmenpäinen delfiiniparvi ja uistimeen tarttunut valtava piikkinokkainen purjekala, joka melkein saatiin veneeseen, ovat jo arkisen oloisia. “Onko niitä monta”, kysytään. Yhtä delfiiniä ei viitsi edes vilkaista.

2. Meksikolainen kauppamies Kaikkitietävä veneenosia kauppaava meksikolainen diileri on suomalaismentaliteetille yksinkertaisesti liikaa. Acapulcossa kippari-Jussilta kului päiväkausia veneen moottorin vesipumpun, kumiveneen ja monen muun tarvikkeen hankintaan. Liukaspuheiset äijät esiintyvät itsevarmasti, lupaavat että asiat hoituvat, mutta lopputulos on yleensä kehno. Vielä suurempi ihme tosin oli, että vuotavan kumiveneen palauttaminen onnistui Puerto Vallartaan. Vielä jos kauppahinta ilmestyy luvatusti takaisin pankkitilille, suuri ihme on tapahtunut.

3. Yötaivas Ensimmäinen yövuoro oli ikimuistoinen: kirkkaana loistava linnunrata, väärinpäin oleva Otava ja veden hiljainen kohina keulassa oli lumoavaa. Tuulimittarit, käsi-gps ja kompassi hehkuvat himmeästi ruorimiehen näkökentässä. Kuuden tunnin yövuoron aikana ehtii jorista vahtiparin kanssa kaikenlaisista asioista maan ja taivaan välillä. Hiljaisella tuulella kohokohdaksi riittää muutaman mailin päästä meidät ohittavan risteilyaluksen joulukuusivalojen tuijottelu.

4. Itsevalaisevat aallot Pimeällä merellä veneen vanavesi saattaa yhtäkkiä syttyä hehkumaan kuin Nanea olisi jättiläismäinen tähtisadetikku. Ilmiö johtuu levistä, jotka mekaaninen ärsytys saa kemiallisesti tuottamaan sinertävää valoa. Koneella ajettaessa veneen perässä saattaa olla todellinen diskotunnelma, jota tehostavat vierellä polskivien delfiinien hieman himmeämmin hehkuva vanavesi.

jussi keulassa

5.  Ensimmäinen riita Satamaan saapuminen romauttaa miehistön moraalin. Paikallinen Lucian päivän juhlinta taco-kojuineen, nukkavieru mutta kodikas biljardibaari ja kylmät Pacifico-oluet lietsoivat liikkeelle ensimmäisen riidanpoikasen miehistön keskuudessa. Kysymys siitä, olisiko aamun tunteina pitänyt kryssiä vai ajaa koneella, saikin aiottua suuremmat mittasuhteet.

Advertisements