Otimme lasten kanssa 1981 valmistuneen 8 hengen Avonin pelastuslauttamme lastenkieseihin ja lähdimme hinaamaan sitä kohti kalasataman COMAR lauttahuoltoa.

dsc04892

Paikalla Tom Tarantino otti meidät lämpimästi vastaan. Varmaan aikamoisia kokenut kaveri antoi lasten leikkiä palokunnan 30 hengen lautassa, eikä hymy hyytynyt vaikka osastomme pisti aikalailla ranttaliksi. Lapsilla oli sen verran hauskaa, että lähikauppojen omistajat tulivat virnistelemään hallin ovelle ruuhkaksi asti – tosin lastentarhan pystyttämiskaavailuja esittäviin kovanaamoihin Tom vastasi katseella mikä ei jättänyt sijaa jatkokysymyksille. Äijien hihitttely kyllä kuului hallin ulkopuoleltakin… no hallissa totesimme, että “Kids ….this is the best time of your life!”.

dsc04902

Otso sai laukaista meidän lauttamme, joka puhalsi itsensä nätisti auki ja vielä oikein päin;.) Ammattilaisen opastamana kävimme läpi lauttaan menoproceduurit ja lautan sisällön vesisäkkeineen ja ryyppylaseineen (=orig. vesimitta). Lapset kokeilivat lautan tähystys ja vedenkeräys luukun käyttöä ja minä yritin kuvitella miltä tuntuisi yrittää tehdä eskimokäännöstä tämmoisellä kuplalla.
dsc04903

Lauttan käyttö on aika raju juttu. Lautan avaaminen turvallisessa testitilanteessa on erittäin hyvä (tosin kallis) kokemus. Tositilanteessa on hyvä tietää mistä lautta sidotaan kiinni, missä on puukot, äyskärit, yms. Meidän lauttamme on vielä sen verran vanhaa tekniikkaa, että sen laukaisun jälkeen on huolehdittava hyvästä tuuletuksesta ettei sisällä hiilidioksidin määrä nouse liian suureksi koska ylipaineventtiilit ovat lautan sisäpuolella. Vieressä oli uusi Zodiacin kuudenhengen lautta, minusta se näytti aika heppoiselta meidän vehkeeseen verrattuna -tosin siinä oli ainakin teoriassa muutamia teknisesti parempia ratkaisuja.

Käytyämme läpi lautan ja tarvikkeet sovimme, että Tom huoltaa lautan ja me tulemme hakemaan sen joskus muutaman viikon kuluttua. Ulos kävellessäni ajattelin, että vesi pitää saada pysymään NANEAn ulkopuolella kaikissa oloissa sillä tohon meritelttaan ei pidä palata.

Advertisements