Ompelukone on tuiki tarpeellinen veneessä. Työlistallani on puomipeite, aurinkosuojia ja patjanpäällisiä. Ja tietenkin ompelukoneella korjataan tarvittaessa purjeet. Tavoitteena on huoltaa isopurje, jos vain saan sen mahtumaan sisään kajuuttaan ompelua varten.

Jussin vanhemmat olivat löytäneet meille upean vanhan käsikäyttöisen Singerin, mutta valitettavasti sen mukaanottaminen lentokoneeseen ei onnistunut.  Joten päädyimme etsimään konetta täältä käsin.

Kiinalaiskorttelista löysimme pienen ompelukoneiden korjausliikkeen, jossa omistaja esitteli meille Paff -merkkisen saksalaisvalmisteisen ja lujatekoisen koneen 50-luvulta. Hieroimme innoissamme kauppoja, kunnes meille selvisi, että 130 olikin koneen merkki, eikä suinkaan hinta. Paff jäi ostamatta,  mutta viime viikolla löysimme paikallisesta “keltaisesta pörssistä” eli Graigin listalta vanhan Reads’ sailmaker ompelukoneen, jollaisella olimme valokuvissa nähneet purjeita korjailtavan Skopbank of Finlandin huikealla Whitbread purjehduksella.

Konetta piti heti päästä testaamaan. Mikä parasta, koneessa on lisävarusteena käsikäyttöinen vipu, jolla ompelu onnistuu myös tarvittaessa ilman sähköä.

Konetta piti heti päästä testaamaan. Mikä parasta, koneessa on lisävarusteena käsikäyttöinen vipu, jolla ompelu onnistuu myös tarvittaessa ilman sähköä.

Osoittautuipa lisäksi, että ompelukoneen omistajapariskunta Viktoria ja Aldo Vidali olivat purjehtineet 80-luvulla Tyynen valtameren vesillä neljä vuotta pienen poikansa kanssa.  Saimme heiltä roimasti kannustusta ja rohkaisuja sekä vieläpä tuiki tarpeellisia karttoja ompelukoneen kylkiäiseksi. Aldon ja Viktorian elämäntarinat ovat huikaisevaa luettavaa ja oli uskomaton sattuma  tutustua tähän mielenkiintoiseen pariskuntaan.

Advertisements