Pikku hiljaa alkaa tongalainen rennon letkeä elämänrytmi tarttua meihin liiman lailla ja on korkea aika alkaa suunnitella matkaa Uuteen Seelantiin. Säät näyttävät hieman huonoilta, sillä Uuden Seelannin yläpuolella lepää iso korkeapaineen alue, jossa on heikosti tuulta, ja valitettavasti vielä vastaista. Joten suunnitelmana on hieman vielä kyttäillä sopivaa sääikkunaa. Lähdemme varmaankin muutaman päivän kuluttua Haapain saariryhmälle, joka sijaitsee Tongan keskiosassa, noin 60 merimailia etelään Vavaulta. Sen jälkeen matka jatkuu Minerva -riutalle, joka on noin 350 merimailia lounaaseen. Minerva on iso uponnut riutta, jossa on kuitenkin turvallista odotella sopivaa säätä, jos on tarvetta. Muiden veneiden mukaan siellä on myös runsaasti kaloja ja hummereita, ja toivottavasti ei paljon haita. Minervalta matka jatkuu sitten suoraan etelään 700 merimailia, kohti Uutta Seelantia, ja siellä Opuan satamaa, joka on virallinen maahantulosatama. Arvioisimme että pysähdyksineen aikaa matkaan menee kaksi viikkoa. Joten Nanean saapumista Uuteen Seelantiin voi odottaa marraskuun lopussa.

Aikataulumme siitä eteenpäin on, että Johanna toivonmukaan aloittaa vierailun ja työt Aucklandin yliopistossa tammikuun alussa. Vietämme Uudessa Seelannissa ainakin hurrikaanisesongin, eli maaliskuun loppuun asti. 

Alkumatkan olemme vielä vakiotuulien alueella, jolloin tuuli puhaltaa yleensä idästä tai kaakosta. Minerva-riutan jälkeen tuulialuetta kutsutaan vaihtelevien tuulien alueeksi (toiselta nimeltään hevosleveyspiiri), jolloin tuuli voi puhaltaa periaatteessa kaikista ilmansuunnista. Lempinimen alue on saanut siitä, kun aikoinaan laivat joutuivat heittämään hevoset yli laidan, jouduttuaan tälle vähätuuliselle alueelle.

Lähestyessämme Uutta Seelantia, tuulialue muuttuu länsituulen alueeksi, mutta silloinkin Uuden seelannin yli pyyhkivät säärintamat saattavat sekoittaa tilanteen. Uuden seelannin yli kulkevat säärintamat tulevat noin 4-6 päivän välein, joten matkalla meidän täytyy vastaanottaa ainakin yksi rintama. Se on turvallista ottaa vastaan hieman ylempänä noin 30 asteen kohdalla kuin Uuden Seelannin rannikkolla, jossa riskit karilleajosta kasvavat.

Uudessa Seelannissa on alkamassa kesä, mutta siltikin saamme varautua kaivamaan pitkät kalsarit ja villapaidat esiin, sillä etenkin etelätuuli tuo kylmää antarktista tuulta matkallemme. Uusi Seelantilaiset kokeneet purjehtijat kertoivat meille, että melkein mitä vain voi odottaa, joten täydellistä sääikkunaa ei varmaankaan tule. Viime viikkoina lähteneet veneet ovat kohdanneet hyvin kevyttä, mutta vastaista tuulta. Lähes kaikki veneet ovat joutuneet ajamaan koneella, vieläpä vastavirtaan, edeten hitaasti kohti määränpäätä.

Tavoitteenamme on lähettää matkalta tilanneraportti päivittäin, josta voitte seurata etenemistämme.

Olin pakannut lasten lämpimät vaatteet pois puoleksi vuodeksi. Nyt otin ne esiin ja lapset innoissaan sovittelivat “uusia” vaatteitaan. Ehkä hieman liian aikaisin, sillä Elmo pukeutuu hikipäissään pitkiin housuihin ja neuletakkiin, vaikka mittari vielä näyttää 26 astetta ja viime viikon sateiden jälkeen kosteusprosentti hipoo sataa.

 

DSC05874
Paratiisisaarilta on vaikea irrottautua
Advertisements