Päätimme viettää Suomen itsenäisyyspäivää ja Juhan (Libertas) 40-vuotispäivää saunomalla. Valmistelut alkoivat aattopäivänä, kun kävimme Tonzin (kiwi-purjehtija) verstaalla valitsemassa sopivia rakennusosia. Iso tynnyri, ritilä, peltikupu ja telttakepit löytyivät helposti. Loput puuttuvat osat haettiin paikalliselta kaatopaikalta, joka muuten sijaitsi upella merinäköalapaikalla korkealla vuoren huipulla.

Russelin venekerhon pihasta löysimme traditionaalisia maurilaisia ruuanvalmistuskiviä, jotka sopivat erinomaisesti myös suomalaisen saunan kiuaskiviksi. Saunan paikka valittiin huolella nurmikentän laidasta, läheltä rantaa, mutta riittävän huomaamattomasta paikasta, jotta emme järkyttäisi liikaa paikallisia ulkoilijoilta ja veneilijöitä.

Lapset kantoivat reippaasti kiviä ja etsivät kanssamme sopivia polttopuita. kaikki olivat innokkaina mukana, sillä edellisestä saunakerrasta oli vierähtänyt jo hiukan aikaa. Järkytykseksemme huomasimme, että Elmo oli jo unohtanut mikä sauna on ja kyseli pitkin päivää, että mennäänkö me nukkumaan tänne telttaan.

Vihdoin juhlapäivä koitti. Jussi teki tulet uuniin ja mukava kotoinen tuoksu levisi ilmaan ja tuli ihan kesäinen juhannustunnelma. Vielä kun Juha ja Taija saapuivat paikalle Mölkkypeli ja makkarapaketti kainalossa, oli konsepti aikalailla kohdallaan.

Lämmitimme saunaa nelisen tuntia. Kivien päälle oli laitettu folioon myös karitsan potkat kypsymään. Juuri kun ruoka alkoi olla valmis, tuli paikallinen metsänvartija vihaisena kyselemään lupia tulen tekoon. Vakuutimme, että olimme kysyneet luvan ja kaikki turvajärjestelyt olivat asinamukaisesti hoidettu. Jouduimme kuitenkin sammuttamaan tulen, mutta toivoimme, että kivet olisivat jo riittävän kuumia saunomiseen.

Söimme herkulliset potkat suihimme, vedimme pressunkankaan teltan päälle ja livahdimme saunaan uteliaan odottavalla mielellä. Juha heitteli soppakauhalla vettä kiville ja ilmaan levisi lempeä löyly.

Teltan runko syntymassa

Kivet aseteltiin huolella

Ja loyly maistuu!

Advertisements