Auckland, jota kutsutaan myös purjeiden kaupungiksi (City of Sails), vietti maanantaina syntymäpäiväänsä. Sen kunniaksi päätimme vierailla kaupungin näyttävässä Voyager -merimuseossa .  Museolle on helppo suunnistaa. Se sijaitsee keskustassa, aivan sataman vieressä ja museon edustalla on suunnaton kilpavene, jonka masto kohoaa korkeuksiin. (Toimii muuten samalla täkäläisenä joulukuusena. Joulupallot koristavat vieläkin mastoa.)

Museon kokoelma koostuu Uuden-Seelannin merihistoriasta, alkaen Maori-kulttuurin veneistä kauppalaivojen tuloon sekä sitä kautta nykypäivän kilpapurjehdukseen. Kiinnostava kokemus suomalaiselle oli astua museon ensimmäiseen kokelmahuoneeseen, joka esitteli pääasiassa suomalaisen laivanvarustaja Gustaf Eriksonin purjelaivoja. Esillä oli erityisesti nelimastoinen teräsparkki Pamir, joka takavarikoitiin Eriksonilta vuonna 1941 sotasaaliiksi. Selitys taulussa kertoi, että vaikkakin Suomi oli puolueeton maa, oli se saksalaisten miehittämä, ja siten käytännössä vihollisvaltio. Pamir seilasi Uuden-Seelannin lipun alla kahdeksan vuotta, jonka jälkeen se luovutettiin takaisin Eriksonille.

Ankkurin nosto -tuttua puuhaa.

Erityisen kiinnostavaa museossa oli kilpapurjehdusosasto, sillä Uusi-Seelanti onnistui ensimmäisenä ulkomaalaisena valtiona voittaa kuuluisa amerikkalainen America’s Cup -purjehduskilpailu vuonna 1995. Black Magic- veneen suunnittelu ja rakentaminen oli iso ponnistus pienelle valtiolle ja voitto oli merkittävä myös uusiseelantilaisten itsetunnolle. Tärkeä ja kuuluisa purjehdushahmo täällä on kilpapurjehtija Sir Peter Balke, joka voitti kaksi Whitbread Round the World -kisaa sekä oli keskeinen hahmo America’s Cupin toteutuksessa ja kilpamiehistössä.

Purjehdusta simuloiden

Point of sail - veneen kurssi suhteessa tuuleen.

Advertisements