Tällä viikolla jännitettiin. Seurasimme innokkaina America’s Cup -kilpailua, jossa kisasivat kaksi valtavaa teknovenettä, Larry Ellisonin BMW Oracle -trimaraani ja sveitsiläinen Alinghi- katamaraani. Ja niinhän siinä sitten kävi, että kahden osakilpailun jälkeen Larryn vene selvisi voittajana. Salainen ase oli ilmeisesti uusi, huipputekninen siipi-purje. Joka siis on enemmän lentokoneen siipi kuin varsinainen purje.  Isopurjeen tilalla on valtava, 68 metriä pitkä siipi, joka on kaksinkertainen kooltaan verrattuna esimerkiksi Boeing 747 lentokoneen siipeen. Nämä uudet teknoveneet, jotka muistuttavat enemmän hämähäkkiä kuin purjevenettä, kulkevat parhaimmillaan yli 40 solmun vauhtia. Vaikka Ellisonin vene voittikin, en usko, että uusi siipimalli tulee ihan heti yleistymään cruising-veneissä, ei ennen kuin keksitään miten siipipurje saadaan laskettua alas mastosta.

Ja mitä ikinä tapahtuukin, niin Otso rakentaa siitä legomallin. Niin myös Ellisonin siipiveneestä syntyi hieno pienoismalli.

Ja miksi into oli niin suuri täällä Uudessa-Seelannissa selittyy sillä, että kisamiehistöstä kymmenkunta oli kotoisin Uudesta-Seelannista. Ja erityisesti voittajaveneen kapteenina toimi paikallinen purjehtijakuuluisuus ja olympiavoittaja Russell Coutts.

Advertisements