Varusteet kunnossa ja eväsreput selässä. Matkaan!

Vaikka Waiheke on pieni saari, löytyy täältä kuitenkin pieni kansallispuisto. Sateisena lauantaina teimme sinne patikkaretken. Tarata Track on saanut nimensä tarata puista, joiden lehdissä on vieno sitruunan tuoksu. Puut ovat kuitenkin harvinaisuus Waiheken saarella. Whakanewhan kansallispuisto on perustettu 16 vuotta sitten. Tehokas tuhoeläinten torjunta (esim. rotat) on edesauttanut kasvuston ja lintujen elpymiseen ja monipuolistumiseen puistossa. Whakanewha tarkoittaa maorin kielellä “varjostaa silmät laskevalta auringolta”

Näkymä Tamaki Strait

Luonnonvarainen metsä pohjoissaarella on tyypiltään kostea, havu-ja lehtipuuvaltainen, ikivihreä ja reheväkasvuinen. Kookkaat iäkkäät puut luovat varjoa alla kasvaville saniaisille, pensaille ja sarakasveille. Lisäksi erilaiset köynnöskasvit kiertyvät puiden ympärille tehden metsästä tiheän ja erittäin vaikeakulkuisen. Tiettävästi uudisasukkaat antoivat metsätyypille nimen ‘native bush’ viitaten sanaan jungle eli viidakko.     

Nykypäivän patikkamatkaajan elämä on kuitenkin helppoa, sillä merkityt luontopolut ovat helppokulkuisia ja hyvin hoidettuja. Metsässä on ilo liikkua.

Punga puu kasvaa kiertyen toisten puiden runkojen ympärille. Näyttää kuin lisko kiipeäisi ylös runkoa.

Satoja vuosia vanha Puriri-puu tarjoaa kotipesän monelle laululinnulle. Puririn vahva ja tiivis puumateriaali vastaa tiikki-puuta.

Puiston puroissa on vilkasta elämää. Siellä asuu mm. luonnonvaraisia taimenia, ankeriaita ja rapuja.

Advertisements