Picture taken by Stefan Jacobs.

Luin hiljattain mienkiintoisen kirjan Uuden Seelannin miekkavalastutkimuksesta. Kirjan oli kirjoittanut Uuden Seelannin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa orca-tutkija Ingrid Visser. Uhanalaisia orca -valaita, jotka kuuluvat samaan sukuun delfiinien kanssa uskotaan olevan Uuden Seelannin vesillä vain noin 400 yksilöä. Osa orcista matkustaa pohjois- ja eteläsaaren väliä, kun taas osa pystyttelee paikoillaan jommalla kummalla saarella. Orcat ovat laumaeläimiä ja pysyvät yleensä koko elämänsä samassa joukossa. Yleensä poikaset viettävät koko ikänsä äitinsä kanssa. Urospuoliset orcat elävät keskimäärin 30 -vuotiaiksi kun taas naaraat yli 50 -vuotiaiksi.

Kalaparvi Coromandelin edustalla.

Orcat syövät kaikenlaisia mereneläviä: kalaa, kalmaria, hylkeitä, jopa haita. Ne ovat erittäin nokkelia metsästäjiä ja yleensä erikoistuvat johonkin ruokalajiin. Uuden Seelannin orcat ovat erikoistuneet rauskuihin, joita on täällä runsaasti. Huono puoli on se, että koska rauskut viihtyvät matalissa vesissä ja orcat ovat kehittäneet nerokkaita menetelmiä niiden jahtaamiseen, ne usein myös jäävät jumiin rannoille metsästyksen tuoksinassa. Niinpä Uudessa Seelannissa rantautuu eniten maailmassa orcia rannoille. Onneksi täällä on luotu tehokas pelastusorganisaatio, jonka avulla 90% orcista pystytään palauttamaan turvallisesti takaisin mereen. Ingridin tutkimukset ovat osoittaneet, että orcat ovat selviytyneet näistä traumaattista kokemuksista ja pystyneet jopa saamaan jälkikasvua tapahtuman jälkeen. Aikaisemmin uskottiin, että valaiden pelastaminen olisi turhaa, että ne menehtyisivät pian tapahtuman jälkeen.

Olemme kuulleet paikallisilta, että orcat tulevat mielellään myös Waiheken saarelle ruokailemaan ja lepäilemään. Matiatian lahdella niitä kuulema näkee usein. Emme kuitenkaan ole vielä onnistuneet tekemään havaintoja näistä upeista eläimistä. Orcat uivat noin 100km päivässä, pystyvät sukeltamaan yli 100 metriin ja kykenevät uimaan lähes 60km:n tuntivauhtia.

Lue lisää Uuden Seelannin orca-tutkimuksesta:  Orca Research Trust

Advertisements