Oliivit kypsyvät

Sadonkuorjuun aikaan tajuaa viimeistään miten paljon mahdollisuuksia tämä ilmasto tarjoaa kaikenlaiseen viljelyyn. Olemme poimineet monia erilaisia hedelmiä puista, esimerkiksi Fig- ja Feijoa- hedelmiä, sekä saaneet naapureilta maistaa erilaisia itsekasvatettuja vihanneksia ja hedelmiä, jopa banaaneja.

Nyt korjaamme pihan oliivipuiden satoa. Oliivi on minulle tuttu vain kaupan hyllyltä, joten olin innokas maistamaan kypsyviä hedelmiä. Mutta yllätyksekseni täytyi hedelmä sylkäistä pois, sillä niin kitkerä ja oudon tuntuinen se oli. Sitten selvitimme miten oliiveja tulisi säilöä. Niiden pinta rikotaan varovasti, niiden annetaan liota suolavedessä noin kymmenen päivää, jonka jälkeen ne ovat kypsiä syötäviksi ja niiden kitkeryys on hävinnyt.  

Oliivit likoavat suolavedessä, joka vaihdetaan päivittäin.

Vaikka talvi tekee tuloaan, viljelykausi jatkuu. Istutin pari viikkoa sitten maahan salaattia, ruohosipulia, tilliä ja persiljaa, ja hyvin näyttävät kasvavan. Myös kaupasta ostamani basilikakimpun laitoin maahan, jossa se kukoistaa tyytyväisenä. Täällä voisi melko helpolla vaivalla olla lähes omavarainen, jopa oma viini voisi olla käymässä kellarissa.  Kokeiluja on tehty – tässä käymässä lasten kanssa poimittu Syrah  mehu. Mehu on muuten mielettömän hyvää. 

Advertisements